Keresés
Close this search box.
Innomed Medical Zrt - AED automata defibrillátor

Napi 70 áldozatot szed a hírtelen szívhalál! Újraélesztés nemzetközi napja 2022 október 16.

2022 Szívünk Napja Millenáris kültér

A fenti sokkoló szám felhívja a figyelmet a laikus segítségnyújtás fontosságára hírtelen szívhalál esetén, az eszköz nélküli újraélesztés (BLS : Basic Life Support) lépéseinek megismerésére, és a laikusok által is használható defibrillátorok (AED: Automated External Defibrillator) megismerésére!

Tudtad, hogy Európában minden 45. másodpercben valaki hírtelen szívhalál áldozata lesz?

Tudtad, hogy Magyarországon évente mintegy 25 000 honfitársunkat, napi szinten megközelítőleg 70 embert érint a hírtelen szívhalál? (forrás: Magyar Kardiológusok Társasága)

Tudtad, hogy túlélésre esély KIZÁRÓLAG az azonnal megkezdett újraélesztés esetén van?

Tudtad, hogy a mentők kiérkezéséig megkezdett újraélesztés (BLS), és lehetőség szerinti defibrillálás esetén akár 60-70%-os is lehet a túlélés esélye?

Tudtad, hogy ha késlekedünk, percenként 7-10%-al csökken a túlélési esély?

Tudtad, hogy a nyilvános helyeken elérhető AED készülékeket orvosi, egészségügyi képzettség nélkül is használhatjuk?

Tudtad, hogy SzívCity és az Életmentő applikációk is segítenek a gyors segítségnyújtásban?

Tudtad, hogy már hazai fejlesztésű és gyártású defibrillátor is vásárolható mind cégek, intézmények, de akár magánszemélyek részére is?

Keringési rendszer - hírtelen szívhalál

A szív a test motorja, az élet során folyamatosan működik és energiaigényét csak oxigén jelenlétében képes megfelelően kielégíteni. A szív ritmusos összehúzódásaival pumpálja a verőerekbe a vért. Ha a szív megáll, vagy ritmuszavar lép fel, nincs vagy nem megfelelő az oxigén ellátás, a szervezetben hiány keletkezik, maradandó sérüléseket, halált okozhat.

A hirtelen szívhalál tünete, ha valaki hirtelen, minden előzmény nélkül összeesik, kontaktusképtelenné válik és elveszti az eszméletét. Az érintettek höröghetnek, légzésük leállhat vagy nagyon ritkává, minimálissá válhat, végtagjai elernyednek, pulzusuk nem tapintható.

Mellkaskompresszió CPR - hírtelen szívhalál

Ha felismerjük ezeket a tüneteket, azonnal hívjuk a 112-es segélyvonalat, és kezdjük meg az újraélesztést (BLS), amihez a mentésirányítók a telefonon keresztül is segítséget nyújtanak! Amint lehetőség van rá, próbáljunk a közelből defibrillátort (AED) kérni, mert ezek a laikusok által is használható életmentő készülékek tovább növelhetik a bajbajutottak túlélési esélyeit.

CardioAid-1 AED - megoldás hírtelen szívhalál esetén

CardioAid-1 AED - megoldás hírtelen szívhalál esetén

A hazai fejlesztésű és gyártású laikusok által is használható CardioAid-1 AED könnyű, egyszerűen kezelhető. Magyar nyelvű hangutasításokkal, a kijelzőjén magyar szöveggel és képi instrukciókkal nyújt segítséget az életmentés folyamatában.

Az elektródák felhelyezését követően a készülék EKG analizáló szoftvere megvizsgálja a bajbajutott EKG jeleit, és ha szükséges, javasolja a sokkot. Az egyedülálló négy lépéses sokk sorozat kíméletesen, de eredményesen teszi a dolgát, és megnöveli a túlélés esélyeit.

Hazánkban egyre több defibrillátor található munkahelyeken, bevásárló központokban, bankokban, sportlétesítményekben, de még távolról sem elégséges a számuk, ha figyelembe vesszük, hány honfitársunk életét menthetjük meg vele, ha nem félünk segítséget nyújtani, a defibrillátort használni!

Más országokban sokan már otthonukban is tartanak defibrillátort a családtagok védelmében, akár egy gyógyszeres szekrényt, vérnyomásmérőt vagy elsősegély dobozt, hiszen minden másodperc számít!